Newsletter

RASA MYSTICA.

Autor: Kalwas Piotr Ibrahim
Wydawnictwo: Proszynski i S-ka
Rok: 2008
Strony: 176
Oprawa: miekka
ISBN: 978-83-7469-693-7
Price: $9.95  50% off $4.97
add to cart

"Rasa mystica" to efekt moich podróży do Indii i świadectwo fascynacji tym krajem.
Próba opisania - wzorem mistrzów: Kapuścińskiego, Bubera i Levinasa - innej kultury i człowieka, który w istocie jest taki sam, jak ty i ja. Tylu już było wędrowców zauroczonych Indiami, odurzonych hipnotycznie oddziałującym, niewiarygodnym światem. Nawet na mnie, doświadczonym wszak podróżniku, żadne z poznanych miejsc nie wywarło tak piorunującego wrażenia. Indie mnie wciągnęły, omotały, naznaczyły. Tam spotkałem Innego, zbliżyłem się do niego, dotknąłem go lekko i nieśmiało. Wiem dobrze: wielu z tych, którzy o Indiach piszą i mówią, myli się. Ja też się mylę, bo żaden opis nie odda tej pulsującej, mistycznej, prastarej hinduskiej rzeczywistości, tamtego "tu i teraz w Indiach".

Similar products

• DRZWI

Wydawnictwo: Rosner & Wspolnicy
    Rok: 2006
    Strony: 246
    ISBN: 978-83-60336-07-6
    Price: $9.95 50% off $4.97

Po debiutanckim, w pewnym sensie rozliczeniowym, "Salam", po "Czasie", w którym arabska mistyka, afrykańska zmysłowość i judeochrześcijańska kontemplacja splatają się w jedno na tle jazzu J. Coltrane’a - nadeszła pora na "Drzwi"...

• EGIPT: HARAM HALAL

ISBN: 9788394146177
    Rok: 2015
    Strony: 224
    Wydawnictwo: Dowody na istnienie
    Price: $24.95 20% off $19.96

Mieszkaniec Aleksandrii Piotr Ibrahim Kalwas opisuje swój Egipt. Współpracujący z "Dużym Formatem" dodatkiem do "Gazety Wyborczej", reporter odkrywa przed nami to wszystko, co frapuje w Egipcie przyjezdnych, ale nie mają do tego dostępu. Otwiera przed nami świat "haram" i "halal". "Haram"  to zakaz, "halal"  przyzwolenie.